Η τεκίλα είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα μας ποτά.
Σκέτη, με
λεμόνι και αλάτι ή ακόμα και σε κοκτέιλ, αποτελεί πολλά χρόνια τώρα μια αγαπημένη προτίμηση.
Πόσα όμως γνωρίζεις για αυτό το ποτό;


Εδώ μαζέψαμε μερικές πληροφορίες που θα τις βρεις τουλάχιστον ενδιαφέρουσες:
  • Η τεκίλα πήρε το όνομα της από το χωριό Τεκίλα στο Μεξικό!
  • Προέρχεται από το κακτοειδές φυτό μπλε αγαύη.
  • Πρώτος ήταν ο Χοσέ Κουέρβο (Jose Cuervo) που πήρε την πρώτη επίσημη άδεια για να την καλλιεργήσει και να λειτουργήσει απόστακτήριο στην πόλη Τεκίλα.
  • Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με το πώς ανακαλύφθηκε η τεκίλα: Σε μια περιοχή του Μεξικού, ένας κεραυνός έπεσε πάνω σε μια αγαύη κάνοντας την να βγάλει ένα γευστικό και καυτερό χυμό, που όποιος το έπινε ένιωθε ευφορία. Οι Ινδιάνοι του Μεξικού ενθουσιάστηκαν και πίστεψαν πως αυτό ήταν ένα δώρο από τους θεούς!
  • Στο Μεξικό υπάρχουν παραπάνω από 600 είδη τεκίλας και η ποσότητα της αγαύης που θα χρησιμοποιηθεί είναι κριτήριο για την διαφοροποίηση τους.
  • Η καλύτερη τεκίλα είναι αυτή που είναι καθαρή και δεν έχει προστεθεί ζάχαρη και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το ανακαλύψετε στην ετικέτα του μπουκαλιού.
  • Με βάση την νομοθεσία του Μεξικού η τεκίλα έχει τέσσερις τύπους: την Silver ( ή blanco), την Gold (ή Joven), την Reposado και την Aged.
  • Silver: η λευκή τεκίλα που η εμφιάλωση της γίνεται κατευθείαν ή μετά από εξήντα μέρες από την απόσταξη της.
  • Gold: η χρυσή ή κίτρινη τεκίλα είναι ίδια με την λευκή αλλά έχουν χρησιμοποιήσει άλλα στοιχεία (πχ. Καραμέλα) για να αλλάξει η γεύση και το χρώμα της.
  • Reposado: Πριν μπει στο μπουκάλι έχει ωριμάσει μέσα σε δρύινα βαρέλια, δίνοντας της πιο έντονα και σύνθετα αρώματα.
  • Aged: αποθηκεύεται και εκείνη σε δρύινα βαρέλια αλλά για περισσότερο χρόνο, συνήθως 8 εώς δέκα χρόνια.
  • Οι γαστρονόμοι θεωρούν πως η τεκίλα είναι το πιο κατάλληλο απεριτίφ εάν το μενού που έχεις επιλέξει να απολαύσεις είναι εμπνευσμένο από την καυτερή μεξικάνικη κουζίνα.
  • Το... σκουλήκι που υπάρχει σε κάποια μπουκάλια, ξεκίνησε για διαφημιστικούς λόγους και το συναντάμε σε χαμηλής ποιότητας τεκίλα. Δεν σχετίζεται με την μεξικάνικη παράδοση.
  • Το πιο γνωστό κοκτέιλ με βάση την τεκίλα είναι η Μαργαρίτα, που ο δημιουργός της ήταν ένας Αμερικάνος στο Μεξικό. Είναι ένας συνδυασμός τεκίλα, κουαντρο, θρυμματισμένου πάγου, λεμονιού και αλατιού.
  • Και ενώ η Μαργαρίτα είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες το Paloma είναι το πιο διαδεδομένο κοκτέιλ στο Μεξικό. Χυμός λάιμ, τεκίλα, γκρέιπφρουτ σόδα και αλάτι, αφήνει μια γλυκόξινη αλμυρή γεύση που βοηθάει να απολαύσεις πραγματικά το ποτό.
Και αφού μάθαμε τόσα πολλά για το εθνικό ποτό του Μεξικού, ήρθε η ώρα να την απολαύσουμε! Μια περιήγηση στις Τεκίλες μας θα σας βοηθήσει να διαλέξετε ανάμεσα στις καλύτερες!

“Viva Mexico”