Το χαρακτηριστικό ποτό της Κρήτης!

Ποιος δεν ξέρει πως η Κρήτη φημίζεται για την φιλοξενία των ανθρώπων της, το υπέροχο φαγητό και την μοναδική τσικουδιά (ρακή) της; Σε οποιαδήποτε περίσταση, σε χαρά ή σε λύπη, σε παρέα ή και μόνος, η ρακή δεν λείπει ποτέ από το κρητικό τραπέζι! Είναι κάτι παραπάνω από ένα ποτό: είναι τρόπος για να συνδεθείς, να αγαπήσεις, να κλάψεις, να παραπονεθείς, να συζητήσεις και να λύσεις τα προβλήματα σου.

Η λέξη ρακή έχει αραβικές ρίζες (σημαίνει ιδρώτας) και η οποία ενσωματώθηκε στην τουρκική γλώσσα και η παραγωγή της στον τουρκικό πολιτισμό. Η διαφορά είναι πως στην Τουρκία φτιάχνουν τη ρακή με γλυκάνισο, κάτι που στην Κρήτη δεν συναντάται.

Γενικά βέβαια, η ρακί συναντάται σε όλη την Ελλάδα και πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν και άλλα φρούτα εκτός από σταφύλια για την παραγωγή της, όπως κορόμηλα, δαμάσκηνα, σύκα, κυδώνια και κούμαρα. Η παραγωγή της δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί γνώσεις και εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν όλα όπως πρέπει για να βγει μια καλής ποιότητας ρακή.

Η ρακή παρασκευάζεται από τα στέμφυλα, ότι έχει απομείνει δηλαδή μετά το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού. Τα στέμφυλα μπαίνουν σε ένα καζάνι με νερό, βράζονται σε χαμηλή και σταθερή φωτιά, και το οινόπνευμα που εξατμίζεται γίνεται… ρακή. Η ρακή συνήθως περιέχει 30% - 40% βαθμούς αλκοόλ. Συνήθως μόνο το μεσαίο τμήμα της απόσταξης, δηλαδή μετά την εμφάνιση της πρώτης ρακής και λίγο πριν τις τελευταίες σταγόνες, προορίζεται για κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρώτη ρακή (η λεγόμενη πρωτόρακη), είναι σχεδόν καθαρό αλκοόλ, και η τελευταία έχει έντονη γεύση και άρωμα.

Στην Κρήτη, κάθε Νοέμβριο, γίνονται τα λεγόμενα ‘ρακοκάζανα’. Η παρασκευή της ρακής γίνεται με μια μέθοδο που προέρχεται από τα αρχαία χρόνια και είναι πλέον παράδοση – σχεδόν ιεροτελεστία- η διαδικασία που ακολουθείται, δίνοντας την αφορμή να μαζευτούν από δύο ως εκατό και παραπάνω άτομα γύρω από το καζάνι και να στήσουνε ένα γλέντι με φαγητό, μαντινάδες, μουσική και χορό που μπορεί να κρατήσει μέρες, ανάλογα την ποσότητα των στέμφυλων που υπάρχει.

Με παραδοσιακές συνταγές, με ντόπιο κρέας και εποχιακά λαχανικά ξεκινάει μια γιορτή όπου τα κάρβουνα και το κέφι δεν σβήνουν ποτέ. Εξάλλου, οι Κρητικοί πάντα βρίσκουν αφορμή να μαζευτούν με την παρέα τους και να διασκεδάσουν και η παραγωγή ρακής είναι ακόμα ένας λόγος! Αν κατά τύχη βρεθείτε εκείνη την περίοδο στην Κρήτη, φροντίστε να συμμετέχετε σε ένα ρακοκάζανο, είναι μια εμπειρία που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη!

Μέχρι τότε όμως, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την Κρήτη, φέρνοντας την κρητική ενέργεια σπίτι σας μέσω της κάβας του Βottleshop! Δείτε και επιλέξτε τις καλύτερες ρακές!