Prosecco!!! Ένα αφρώδες κρασί που συνδυάζει αρώματα από φρούτα και λουλούδια, ζωντάνια, δροσιά και ευχαρίστηση μέσα σε ένα ποτήρι. Ένα αφρώδες κρασί που ήρθε για να μείνει και συνεχώς κερδίζει χώρο και δημοτικότητα!

Δημιουργήθηκε πρώτη φορά το 1868 από τον Antonio Carpene στην Ιταλία από τις τοπικές ποικιλίες του Treviso. Καταλαμβάνει 14.000 εκτάρια αμπελώνων και αποτελεί τη μεγαλύτερη DOC ζώνη της Ιταλίας που εκτείνεται από την πόλη της Vicenza μέχρι την Trieste.

Θυμίζει σαμπάνια, ωστόσο διαφέρει από αυτήν τόσο στις ποικιλίες όσο και στον τρόπο παραγωγής του. Σε αντίθεση με τη σαμπάνια, που η δεύτερη ζύμωση γίνεται στο μπουκάλι, για το prosecco χρησιμοποιείται η μέθοδος κλειστής δεξαμενής. Αυτό σημαίνει ότι το κρασί που χρησιμοποιείται ως βάση μπαίνει σε μία κλειστή δεξαμενή υπό πίεση –αφού πρώτα προστεθούν ζύμες και σάκχαρα.

Είναι λευκό ή ροζέ, με περιεκτικότητα σε αλκόολ από 8,5% έως 12,5%. Κυκλοφορεί σε Brut, Extra Dry και Dry ανάλογα με τα υπολειμματικά σάκχαρα που έχει. Από Prosecco σε Prosecco ο αφρισμός και η γλυκύτητα διαφέρουν. Τα Brut όπως το AMORE DI AMANTI (ΦΕΛΛΟΣ) 750ML PROSECCO ή το PROSECCO ITALY ΑΜΑΝΤΙ 750ML ή το GANCIA PROSECO DOC BRUT 750ML είναι τα «πιο ξηρά» με έως 12γρ. ανά λίτρο ζάχαρη, ακολουθούν τα Extra Dry όπως τα CA'STELLA PROSECCO D.O.C. 750ML ή το GRANDE VENTO PROSECCO DOC 750ML με 12 έως 17 ανά λίτρο ζάχαρη και τα Dry με 17-32 γρ. Άλλη υποκατηγορία είναι τα Spumante (όπως το AMORE DI AMANTI ) όπου χαρακτηρίζεται το «απόλυτα» αφρώδες που περιέχει τουλάχιστον 3,5 ατμόσφαιρες πίεσης ενώ Frizzante -όπως τα BIO PROSECCO MALLIA FRIZANTE DOC 750 ML ή PROSECCO ITALY ΑΜΑΝΤΙ 750ML, - όταν η πίεση κυμαίνεται από 1 έως 2,5 ατμόσφαιρες που τα κατατάσσει στην κατηγορία «ελαφρώς αφρώδες».

Αποτελεί ιδανικό απεριτίφ, μπορεί να μας «κρατήσει συντροφιά» την ώρα της χαλάρωσης στην παραλία ή την ώρα που απολαμβάνουμε την παρέα των φίλων μας. Να συνοδεύσει ελαφριά φαγητά όπως θαλασσινά, λευκά κρέατα, ζυμαρικά ή κρύα πιάτα όπως σαλάτες, ποικιλίες τυριών και φρούτα. Συνδυάζεται ακόμα ιδανικά -αν και ίσως αποτελεί έκπληξη – με sushi και πικάντικα πιάτα ασιατικής κουζίνας, ιδίως τα γλυκά Prosecco. Φυσικά αποτελεί τη βάση για τα γνωστά σε όλους μας spritz και για διάφορα cocktail!!!

Έχει φανατικούς υποστηρικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο η κατ’ εξοχήν περίοδος κατανάλωσής του είναι φυσικά οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες. Καθώς μας χαρίζει την ανάλαφρη δροσιά του… Τα συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία και σε πολλά μεγέθη! Στην κάβα μας θα βρείτε από ατομικά μπουκαλάκια όπως το PICCOLO PROSECCO BRILA! 200 ML ή το 200ML I HEART PROSECCO την κλασική φιάλη των 700 ml όπως το PROSECCO ITALY ΑΜΑΝΤΙ αλλά και σε Magnum συσκευασία όπως το 1.5L ROSE BRILLA! PROSECCO DOC ώστε να τα απολαύσετε όπου, όποτε και με όποιον θελήσετε!

Καλή σας απόλαυση!!!