Είθισται όταν λέμε ένα μπουκάλι κρασί το μυαλό μας να πηγαίνει στο κλασικό –standard όπως ονομάζεται- μέγεθος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και αρκετές άλλες λεπτομέρειες που καθόλου τυχαία δεν είναι. Πίσω τους κρύβεται μία ιστορία που ξεκινά από τα μέσα του 17ου αιώνα, με την ανακάλυψη του φελλού. Ο οποίος ενώ λειτουργεί ως μέσο σφράγισης της φιάλης, παράλληλα «αφήνει» το κρασί να ωριμάζει χωρίς να χαλάει. Ακολούθησαν αλλαγές για αισθητικούς –κυρίως- λόγους που τελικά όμως αποδείχθηκε ότι εκτός από το όμορφο αποτέλεσμα έφεραν αλλαγές και στη γεύση του κρασιού.

Αυτό συμβαίνει καθώς η ωρίμανσή τους γίνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επηρεάζοντας τόσο τη γεύση όσο και το χρώμα του. Η διαφορετική ποσότητα του αέρα, άρα του ποσοστού οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με κάθε ml κρασιού, είναι ο κύριος λόγος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη μικρότερη φιάλη το κρασί ωριμάζει γρηγορότερα, ενώ στις μεγαλύτερες αργότερα. Άρα, αν έχετε ένα ίδιο κρασί σε διαφορετικές φιάλες προτιμήστε να καταναλώσετε πρώτα τις μικρότερες και ακολούθως τις μεγαλύτερες. Τα μεγέθη των φιαλών ξεκινούν από 187 ml όπως το Αγιωργίτικο Μιχαλάκη, το Consiagna Chardonnay Λευκό ή 200 ml -συνήθως στα αφρώδη- όπως το Piccolo Rose Brillia Prosecco και ονομάζονται ατομικά. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε μαγαζιά.

Συνεχίζουμε με τα μισομπούκαλα με περιεκτικότητα 375 ml όπως το Villa Amalia Τσέλεπου, Ριζίτης Ροζέ Ντουράκης, Μαυροδάφνη Μιχαλάκη κ.α. Ακολουθούν τα μπουκάλια των 500 ml όπως το Vinsanto Σαντορίνης Αργυρού. Το κλασσικό των 750 είναι το επόμενο μέγεθος. Ονομάζεται standard και είναι αυτό που όλοι έχουμε στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε σε ένα μπουκάλι κρασί. Οι φιάλες του 1,5 L , γνωστές ως Magnum, όπως το Magnum Κρότος Λιάτικο, Magnum Αναστασία, Κτήμα Άλφα Μαλαγουζιά και άλλα κρασιά έρχονται επόμενες στη σειρά και είναι το πιο γνωστό από τα «μεγάλα» μεγέθη. Υπάρχουν και μεγαλύτερες φιάλες όπως οι Double Magnum ή αλλιώς Ιεροβοάμ (Jeroboam), φιάλες 3 λίτρων όπου συνήθως βρίσκουμε κόκκινα κρασιά και σαμπάνιες. Η παλαίωση φυσικά συνιστάται και σε αυτού του τύπου φιάλες, καθώς η ωρίμανση είναι αργή. Ιμπέριαλ (Imperial) ή Μαθουσάλας (Methuselah) ονομάζονται αυτές των 6 λίτρων. Σαλμαναζάρ (Salmanazar) εκείνες των 9 λίτρων, Μπαλταζάρ (Balthazar) οι δωδεκάλιτρες και Ναβουχοδονόσορ (Nebuchadnezzar) εκείνες των 15 λίτρων.

Όλες αυτές είναι βέβαια εντυπωσιακές και όμορφες ωστόσο δεν είναι τόσο πρακτικές και εύχρηστες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς. Εξάλλου δεν παράγονται βιομηχανικά λόγω της υψηλής τιμής αγοράς του ίδιου του άδειου χειροποίητου γυαλιού. Σε φιάλες διαφορετικού μεγέθους αντίστοιχες των κρασιών, κυκλοφορούν φυσικά και άλλα ποτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη βότκα Ciroc , Titos, Beluga, Absolut Elyx, Greygo Belvedere, τα ουίσκι Chivas Regal 12, Johnnie Walker Black Label και διάφορα άλλα. Πολλά από αυτά θα τα βρείτε στην κάβα μας ενώ αν σας ενδιαφέρουν κάποια άλλα μπορούμε να τα ψάξουμε για εσάς…