Χριστούγεννα! Η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Εκείνη που κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει και περιμένουμε με ανυπομονησία να γιορτάσουμε τον ερχομό του καινούριου!!! Γιορτή γεμάτη glamour, χαμόγελα, χαρά, αισιοδοξία, ελπίδα και λάμψη… πολύ λάμψη!!! Την τιμητική τους λοιπόν, έχουν οι φυσαλίδες. Εκείνες που «κρύβονται» μέσα σε ένα μπουκάλι Γαλλική σαμπάνια όπως η Armand De Brignac Champagne ή η περισσότερη γνωστή Moet & Chandon Brut Champagne και στα απλά αφρώδη κρασιά όπως τα Prosecco, τα Moscato D’ Asti και τα sparkling wines.

Τα αφρώδη κρασιά (sparkling wines) ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτά που προέρχονται από δεξαμενή είναι η πρώτη και σε αυτήν κατατάσσονται τα περισσότερα που συναντάμε στην αγορά. Μπορούν να έχουν μέτριο σώμα με απλά φρουτώδη αρώματα έως έντονη πολύπλοκη αρωματική παλέτα, πλούσια δομή και υψηλή δυνατότητα παλαίωσης. Σε αυτή την κατηγορία οι φυσαλίδες είναι μεγάλες με μικρή όμως διάρκεια. Τα συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία και σε αρκετά προσιτές τιμές. Τέτοια είναι η Villa Amalia του Τσέλεπου , η Cassiopeia του Ντουράκη, η κυρά Φροσύνη του Γκλίναβου και άλλα πολλά που θα βρείτε αν περιηγηθείτε στο ηλεκτρονικό ή στο φυσικό μας κατάστημα.

Και σε εκείνα που η διαδικασία της ζύμωσης γίνεται στη φιάλη. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται και οι γαλλικές σαμπάνιες όπως η Taittinger, η Laurent Perrier, η γνωστή τοις πασι Moet & Chandon Brut Champagne, η Pommery και πολλές άλλες. Στην κατηγορία αυτή απαιτείται χρόνος. Τα αρωματικά χαρακτηριστικά είναι πολύπλοκα, ιδιαίτερα και διαφορετικά. Εδώ οι φυσαλίδες είναι μικροσκοπικές αλλά συνεχόμενες σχηματίζοντας έτσι ένα «κορδόνι» στο ποτήρι. Στις σαμπάνιες η προέλευση και η ποιότητα καθορίζουν την τιμή περισσότερο απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κρασιού. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μία μικρή ή μεγαλύτερη περιουσία όπως η Pommery  και σε ροζέ Pommery

Και στις δύο αυτές κατηγορίες λοιπόν, το κοινό χαρακτηριστικό είναι οι… φυσαλίδες. Εκείνες που δίνουν τη λάμψη, τη μαγεία και τη «μεγαλοπρέπεια» σε αυτά τα είδη κρασιού. Οι φυσαλίδες αυτές δημιουργούνται κατά την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα από το κρασί στην ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης παγιδεύεται στο κρασί εντός μιας κλειστής φιάλης ή εντός μιας κλειστής δεξαμενής. Οι φυσαλίδες αυτές προκαλούν μία αίσθηση φρεσκάδας και ενισχύουν την οξύτητα.

Τα αφρώδη κρασιά διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες. Στα τύπου σαμπάνιας, αυτά αναπτύσσουν το πλέον σύνθετο αρωματικό μπουκέτο και μπορούν να πετύχουν super premium τιμές,. Στα τύπου Prosecco, όπως το Brilla τα οποία χαρακτηρίζονται από δροσερές οξύτητες και φρουτώδη αρωματικό χαρακτήρα. Στα τύπου Asti,όπως τo Casarito Acquesi τα οποία είναι έντονα αρωματικά με ανθικές νύξεις, γλυκά με χαμηλό αλκοόλ, και στα τύπου Pet Nat, τα οποία είναι θολά, με χαρακτηριστικά αρώματα μήλων και ζύμης.

Η σαμπάνια είναι και αυτή ένα αφρώδες κρασί. Με υψηλή οξύτητα, νεύρο και σφιχτή δομή που παράγεται σε διάφορα επίπεδα γλυκύτητας. Ανάλογα με τις ποικιλίες των σταφυλιών που έχουν χρησιμοποιηθεί, τη διάρκεια ωρίμανσης και παλαίωσης, μια σαμπάνια μπορεί να αναπτύξει ιδιαίτερα πολύπλοκα αρώματα και γεύσεις. Αρώματα από άνθη, φρουτώδη στοιχεία, ορυκτότητα, ζεστά μπαχάρια, ξηροί καρποί, τοστ, ζύμη, και γήινες νότες λευκής τρούφας μπορούν να ξεδιπλωθούν μέσα από ένα ποτήρι σαμπάνιας.

Ωστόσο, η σαμπάνια είναι προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και αναφέρεται σε αφρώδη κρασιά που έχουν παραχθεί από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, με μια συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής σε μια αυστηρά οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή και έχουν παλαιώσει για τουλάχιστον 15 μήνες. Η μέθοδος παραγωγής ονομάζεται «κλασική μέθοδος» και η γεωγραφική ζώνη παραγωγής βρίσκεται στην επαρχία της Καμπανίας (Champagne) στη βορειοανατολική Γαλλία. Οι τρεις βασικές ποικιλίες, που ευθύνονται για το 99% της παραγωγής της σαμπάνιας, είναι το Pinot Noir, το Meunier και το Chardonnay. Οι πρώτες δύο είναι ερυθρές ποικιλίες και η τρίτη λευκή. Η νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση επιπλέον τεσσάρων ποικιλιών που εμφανίζονται σε κάποιες σπάνιες εμφιαλώσεις. Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η λέξη «brut» προσδιορίζει τον βαθμό ξηρότητας του προϊόντος.

Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ακόμα που αφορούν αυτού του τύπου κρασιά. Όπως τι σημαίνει η «κλασσική μέθοδος» παραγωγής αφρώδους οίνου καθώς και μία μεγάλη ορολογία που αφορά σε διάφορα χαρακτηριστικά τους. Στην προκειμένη χρονική στιγμή όμως, μάλλον περιττές θα χαρακτηριστούν αυτές οι πληροφορίες. Ας σταθούμε στα βασικά για τα οποία μιλήσαμε και ας έχουμε στο μυαλό μας ότι για αυτές τις τόσο ιδιαίτερα λαμπερές, γιορτινές ημέρες υπάρχει μία τεράστια ποικιλία να διαλέξουμε για το γιορτινό μας τραπέζι… Ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία θα βρείτε τόσο στο διαδικτυακό όσο και στο φυσικό μας κατάστημα bottleshop.gr.

Ευχόμαστε σε όλους από καρδιάς, Καλές Γιορτές. Η μαγεία, η λάμψη και η χαρά αυτών των γιορτών ας συνοδεύει κάθε μέρα και κάθε στιγμή του καινούριου χρόνου!