ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ..

                                    ..ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟΥ WHISKY !

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκωτσέζικου Whisky γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε από τη Diageo, τη μεγαλύτερη εταιρεία αποσταγμάτων στον κόσμο, το 2017, με στόχο να προωθήσει το Σκωτσέζικο Whisky και να γιορτάσει την πλούσια ιστορία και παράδοση του ποτού! Είναι μια μέρα που δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε ένα από τα πιο εμβληματικά ποτά του κόσμου, καθώς να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία και την παραγωγή του whisky.

                                                                                               

Στην Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Σκωτσέζικου Whisky γιορτάζεται από το 2018. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν δοκιμές γευσιγνωσίας ή και διάφορες παρουσιάσεις από έμπειρους γευσιγνώστες.

Το Σκωτσέζικο Whisky παράγεται από τη ζύμωση και την απόσταξη δημητριακών και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Διατίθεται σε διάφορους τύπους, με διαφορετικά αρώματα και γεύσεις.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις πιο βασικές κατηγορίες του Σκωτσέζικου Whisky:

1) Blended Scotch Whisky: είναι ένα μείγμα ενός ή περισσότερων Σκωτσέζικων Whisky single malt με ένα ή περισσότερα Σκωτσέζικα Whisky απλού κόκκου. Αυτό επιτρέπει μια ευρύτερη γκάμα γεύσεων και αρωμάτων.

2) Single Malt Whisky: το κριθάρι, η μαγιά και το νερό είναι τα μόνα συστατικά που απαιτούνται για την παραγωγή του whisky single malt , με βάση το κριθάρι. Χαρακτηρίζεται από πλούσια γεύση και πολυπλοκότητα αρωμάτων.

3) Blended Malt Whisky: δεν περιέχει κανένα whisky που παρασκευάζεται από σπόρους εκτός από κριθάρι ή οινοπνευματώδη ποτά που αποστάζονται με συνεχή απόσταξη , σε αντίθεση με τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη blended whisky. Τα blended malt whiskies προσφέρουν μια πληθώρα γεύσεων, όπως βύνη, φρούτα, μπαχαρικά, μέλι και καπνό.

4) Grain Whisky: παρασκευάζεται εν μέρει, από σπόρους εκτός από βυνοποιημένο κριθάρι . Τα συχνά χρησιμοποιούμενα δημητριακά περιλαμβάνουν τον αραβόσιτο , το σιτάρι και τη σίκαλη . Τα ουίσκι με κόκκους συνήθως περιέχουν λίγο κριθάρι από βύνη για την παροχή των ενζύμων που απαιτούνται για την πολτοποίηση. Τα grain whiskies έχουν λεπτή και ουδέτερη γεύση, με νότες δημητριακών, βανίλιας και μελιού.

5) Single Cask Whisky: προέρχεται από ένα μόνο βαρέλι, προσφέροντας μοναδικό χαρακτήρα και γεύση. Δοκιμάστε single cask whiskies από διαφορετικά βαρέλια για να αντιληφθείτε την ποικιλία γεύσεων.

6) Καπνιστό Whisky: Η τύρφη, το κάπνισμα, τα αρώματα, η αφυδάτωση, η απόσταξη, σχεδόν όλα τα στάδια παίζουν τον μοναδικό τους ρόλο στο να δώσουν τον καπνιστό χαρακτήρα στο whisky. Τα καπνιστά σκωτσέζικα whisky έχουν συνήθως μια έντονη, καπνιστή γεύση, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από νότες από τύρφη, βότανα και θαλασσινό αεράκι. Είναι ένα δημοφιλές είδος whisky για όσους θέλουν να απολαμβάνουν μια δυνατή και γεμάτη γεύση.

Επομένως, μια τέτοια μέρα μπορείτε να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Σκωτσέζικου Whisky, συμμετέχοντας σε μια δοκιμή γευσιγνωσίας ή απολαμβάνοντας ένα ποτήρι Σκωτσέζικου Whisky με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα!

     

                       Απολαύστε υπεύθυνα!